Sommarmatchen som inspirerade till entreprenörskap

Ellinor Eineren deltog i Sommarmatchen 2009, då hade hon ingen tidigare erfarenhet av djurhållning. Idag är hon VD för företaget Agricam AB, som med ett värme-kamerasystem kan upptäcka sjukdomar och skador hos boskapsdjur. Värmekamerasystemet löser ett kostsamt problem för djurhållare. Behovet identifierade Ellinor under sitt deltagande i Sommarmatchen. 

När Ellinor studerade Industriell ekonomi blev hon matchad med ett forskningsprojekt som handlade om en metod för att upptäcka sjukdomar hos kor. Hon fick uppdraget att undersöka marknadspotentialen. Efter såväl fältstudier som telefonsamtal visade det sig att de tilltänkta kunderna tyckte att forskarnas metod skulle bli för kostsam att införa. Ellinor ställde då motfrågan: Vad är det ni egentligen behöver. Svaret på den frågan är grunden till den lösning hon jobbar med idag.

 

– För mig öppnande Sommarmatchen dörrar till en värld jag annars inte kommit i kontakt med. De som läser Industriell ekonomi förväntas bli konsult efter studierna, jag fick upp ögonen för andra alternativ, berättar Ellinor.

 

Ellinor gick från att vara student till ansvarig för Sommarmatchen och vidare till entreprenör. Sommarmatchen gav henne såväl viktiga insikter som praktisk kunskap, till exempel insyn och nära kontakt med företagare i djurhållnings- och slakterinäringen och företagskontakter till bolag med teknik att anpassa. Hon fick testa att driva ett projekt på egen hand och hon gillade arbetssättet.

 

– Sommarmatchen inspirerade mig till att bli entreprenör. Jag fick bra kunskap som var vettig för min framtid och lärde mig att om man tar eget ansvar, har social kompetens och ett driv når man långt, avslutar Ellinor.

 

Ladda ner case (PDF)